Снимка: Istock

Един от най-големите и важни органи в човешкото тяло е черният дроб. Той изпълнява редица важни функции. Синтезира жлъчка, за да помогне за разграждането на храната, съхранява хранителни вещества и витамини и се бори с инфекции и болести. Ето защо е важно как се грижим за него. Редовната физическа активност и здравословното хранене са едни от най-важните стъпки.

Черният дроб работи постоянно и се нуждае от подкрепата на някои суперхрани, за да бъде в добра форма. Вижте кои освен зелен чай, спанак и овесени ядки да добавите в менюто си.

Чесън

Богат е на сяра, която активира чернодробните ензими, които помагат на тялото да се детоксикира. Също така ни осигурява и селен – жизненоважен микроелемент, който помага за повишаване нивата на естествените антиоксидантни ензими в черния дроб.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле и къдраво зеле съдържат глутатион, който задейства ензимите за пречистване на черния дроб от токсини. Смята се, че консумацията им спомага за увеличаване на синтеза на глюкозинолат, което допринася за изхвърлянето на канцерогени и други токсини от организма.

Цитрусови плодове

Грейпфрутът е особено полезен за здравето на черния дроб, тъй като съдържа нарингин и нарингенин – антиоксиданти, които намаляват възпалението и по този начин предпазват черния дроб. Лимоните също са суперхрана за този така важен орган, тъй като помагат за детокса му. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase