Снимка: БГНЕС

В Шри Ланка е регистриран първият случай на маймунска едра шарка. Заболяването е диагностицирано при 20-годишен мъж, съобщи вестник "Дейли Мирър", позовавайки се на информация на Министерството на здравеопазването на островната държава.

Още по темата
Според информацият, младият мъж, който е диагностициран с вируса, се е върнал от ОАЕ преди два дни. Той се лекува в болница в Коломбо, предава БГНЕС.

Маймунската едра шарка е рядко вирусно заболяване, което се среща предимно в отдалечени райони в Централна и Западна Африка, близо до тропическите гори. Първият случай на предаване на инфекцията от животно на човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго. Според СЗО вирусът се предава на хората от диви животни, като гризачи и примати, а вторичното му разпространение чрез предаване от човек на човек е ограничено.

Седемнадесет държави съобщиха за увеличаване на честотата на заболяването. По данни на Световната здравна организация броят на инфекциите с маймунска едра шарка се е увеличил особено силно (със 7,7%) в Перу.

В същото време в 41 държави няма нови случаи в продължение на три или повече седмици. САЩ е страната с най-голям брой инфекции от началото на годината (27 128). Следват Бразилия (8 621), Испания (7 239), Франция (4 064), Обединеното кралство (3 673), Германия (3 651), Перу (2 785) и Колумбия (2 730). Мексико (2 147) и Канада (1 410). По-голямата част от случаите (97,1%) са сред мъже на възраст между 29 и 42 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase