Снимка: Istock

Знаем, че пълноценният сън е важен за нашето физическо и емоционално здраве. За съжаление има редица фактори, които могат да доведат до нарушаване на съня ни. Храните и напитките, които консумираме всеки ден и 4 до 6 часа преди сън, могат да са една от причините за безсъние.

Каква е връзката между безсънието и храната?Това, което ядем, може пряко или косвено да повлияе на качеството и продължителността на съня ни. Някои храни или компоненти в храните могат да нарушат циркадния ни ритъм, променяйки моделите ни на сън. Също така, западни изследвания показват, че менюто ни има способността значително да променя чревните ни бактерии, които ни помагат да смиламе и усвояваме храната. Това от своя страна може да повлияе на други метаболитни процеси, включително съня.

Вижте кои храни и напитки освен алкохол, енергийни напитки, люто, боб, могат да направят съня ви неспокоен.

Сирена и колбаси

Имаме си любими сирена, които хапваме с удоволствие за вечеря. Но те са една от най-неподходящите храни, когато искаме да имаме пълноценен сън. Отлежалите сирена както и колбасите, надениците, които обичаме да комбинираме със сирената, съдържат естествено високи нива на аминокиселината тирамин, която ни кара да се чувстваме будни. Тираминът допринася за това надбъбречната жлеза да освобождава хормон, който повишава нашата бдителност, кара тялото ни да бъде в режим „борба или бягство“.

Сладолед, шоколад и други захарни изделия

Знаете ли, че консумацията на твърде много захар може да има отрицателно въздействие върху съня ни? Храни с високо съдържание на захар, като сладолед и сладкиши, първоначално повишават нивата на кръвната захар, които след това падат, докато спим. Сривът на кръвната захар е сигнал за надбъбречните жлези, че в тялото нещо не се случва както трябва. Това от своя страна повишава нивата на кортизола, можем дори да се изпотим, заради спада на кръвната захар и сънят ни не е спокоен. Не забравяйте, че шоколадът съдържа и някакви количества кофеин.

Пържоли

Сред любимите са ни свинските, телешки стек също обичаме да хапваме. Вкусни храни, подходящи обаче за обяд, не и за вечеря. Храните с високо съдържание на протеини и мазнини, като печено, пържено месо, се усвояват бавно. Това означава, че тялото ви няма да може да се възстанови както трябва, защото ще трябва да „работи“ и нощем, за да преработи храната. Това също може да доведе до неспокоен сън.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase