Снимка: Istock

Стресът е част от живота на всеки от нас. Справянето с тревожността, напрежението, депресивните настроения е от съществено значение, ако искаме да поддържаме добро физическо и психическо здраве. Оказва се, някои витамини и минерали могат да помогнат за справяне със стреса, особено ако се комбинират с навици за здравословен начин на живот като спорт, здравословно хранене, хобита и други.

Кои са тези важни хранителни елементи? Вижте ги в следващите редове.

Витамини от групата В

Витамините от група B като B6 и B12 могат да помогнат за облекчаване на стреса, подобряване на когнитивната функция и намаляване на чувството на депресия и тревожност, сочат изследвания. Проучване на учени от Оксфорд установи, че балансираните нива на В12 подпомагат здравето на мозъка.

Витамините от група В подобряват мозъчната функция, енергийните нива и клетъчния метаболизъм, сърдечната функция, синтеза на червени кръвни клетки и други. Кои храни са особено богати на витамини от група В може да видите тук.

Витамин С

Витамин С ни е необходим не само за синтеза на колаген и силен имунитет,, но той може да помогне в баланса на нивата на кортизола, показват проучвания. Кортизолът е хормон на стреса, който се повишава в ситуации на напрежение. В резултат можем да се чувстваме уморени, да имаме главоболие, високо кръвно. В дългосрочен план, високите стойности на хормона водят до натрупване на излишни мазнини.

Още ползи от приема на витамин С чрез хранителни добавки или храни, които го съдържат, са подпомагане растежа, развитието и възстановяването на телесните тъкани, по-добро усвояване на желязото от храните, баланс на кръвното налягане и други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase