Снимка: Istock

Какво е общото между меда и киселото мляко? Не само че са вкусни, но се смята, че помагат за подсилване на имунитета и по-бързото възстановяване по време на настинка и грип. Начинът ни на живот може значително да намали риска от тях. Видът на храните и напитките също има отношение към това дали ще сме по-здрави и как ще преминаваме през сезонните неразположения. Вижте още няколко храни и напитки, които въпреки че са ви добре познати, не бива да пропускате да добавите към есенно-зимното си меню.

Костен бульон

Знаем, че когато страдаме от грип или настинка е важно да пием достатъчно количество течности. Симптомите на грип, включително висока температура, диария и повръщане, могат да доведат до бърза дехидратация на организма. Освен вода, чай, сокове, костният бульон е една от най-полезните напитки за здравето ни.

Приготвен от варенето на пилешки, свински или говежди кокали в комбинация със зеленчуци и билки, костният бульон ни осигурява колаген, важни витамини и минерали, които благоприятстват храносмилането, енергийните ни нива, състоянието на кожата, имунитета. Топлият костен бульон ни помага да облекчим запушения нос, кашлицата.

Но нещо важно, което западни специалисти препоръчват е когато не се чувстваме добре, да избягваме консумацията на храни с високо съдържание на натрий, което може да доведе до подуване и повишена умора. Ето защо се опитайте в костния бульон да не добавяте сол или тя да е в малки количества.

Чесън

Няма как да не споменем чесъна, когато говорим за настинки, грип и поддържане на добър имунитет. В редица култури, ароматната подправка се използва от векове за облекчаване на храносмилателни и респираторни проблеми, артрит и други. В наши дни, редица изследвания показват, че консумацията на чесън може да бъде полезна в борбата с грипа, тъй като се смята, че може да подобри функцията на имунните клетки и да намали тежестта на симптомите на грип. Чесън може да се намери и под формата на хранителна добавка, но винаги преди прием е важно да се допитате до лекар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase