Снимка: Istock

Лутеинът е каротеноид, който придава зелен, червен, жълт или оранжев цвят на зеленчуците. Той е и добре известно хранително вещество за поддържане на здравето на очите и предотвратяване на дегенерация на макулата. Може да си го набавим чрез прием на хранителни добавки, след консултация със специалист или да добавим в менюто си храни, които са богати на него. Добри примери за такива са домати, зеле кейл, марули, портокали, годжи бери.

Вижте още 10 вкусни и полезни храни за здрави очи.

Тиква

Има много причини есента и зимата да хапваме по-често тиква. Консумацията ѝ ни осигурява витамин А, както и много лутеин. Два компонента, които са важни за очното здраве. Тиквата е богата на калий, както и на други полезни витамини и минерали.

Жълти и червени чушки

Ярко оцветените чушки са много богати на витамин С и лутеин, но също така на още два витамина за очното здраве – Е и А. Консумацията на чушки е полезна за кръвоносните съдове на очите и се смята, че намалява риска от катаракта.

Царевица

Наред с високите нива на лутеин, любимата царевица, която хапваме така или добавяме към салати и ястия, ни осигурява калий, фибри и витамини от група В.

Спанак

Този зеленчук е един от най-полезните, не само ако страдаме от желязодефицитна анемия, но също така и за здравето на очите. Листният зеленчук е добър източник на лутеин, както и на калций, желязо, калий и витамини А, С и К.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е чудесен източник на важни хранителни елементи, сред които лутеин, зеаксин (също важен за очите), фибри. Има малко калории, което го прави чудесна добавка към здравословната диета. За фитохимикалите в този зеленчук се смята, че намаляват риска от различни видове рак.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase