Снимка: Istock

Колко често консумирате ядки без добавени сол, захар и овкусители и имате ли си любими? Знаем, че ядките са чудесна добавка към салати, овесена каша, десерти, подходящи са за малка закуска между храненията. Ядките са питателни, спомагат за понижаване на холестерола, намаляване на възпалението, осигуряват ни основни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти.

Според ново проучване на Harvard, консумацията на една конкретна ядка пет пъти седмично може да удължи живота ни с повече от година. Проучването, публикувано в списание Nutrients, установява, че няколко шепи орехи седмично могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Изследването на Харвардския университет стига до заключението, че консумацията на пет или повече порции орехи на седмица (около 30 грама за всяка порция, което е около 150 г орехи на седмица), помага на хората да удължат живота си с повече от година, за разлика от онези, които не консумират орехи.

Петте порции орехи на седмица също се свързват с 25 процента по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. Учените добавят, че дори консумацията на само два до четири пъти седмично на орехи може да има значителни ползи за нашето здраве.

Според проучването, консумацията на ядките два до четири пъти седмично може да намали с 13 процента риска от смърт, с 14 процента намален риск от сърдечносъдови заболявания, но да удължи живота ни с около една година.

Учените са на мнение, че дори онези хора, които не водят здравословен начин на живот, ако добавят орехи към седмичното си меню, могат да получат значителни ползи от ядките. Орехите са богати на антиоксиданти, полезни са за червата, помагат за загубата на излишно тегло и дори могат да намалят риска от някои видове рак, според Healthline.

Кои са едни от основните ползи от редовната консумация на орехи?

1. Могат да насърчат здравето на сърцето, поради високото съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че спомагат за намаляване на лошия холестерол. Също помагат за намаляване на възпалението и засилват функцията на кръвоносните съдове.

2. Могат да намалят риска от рак. Освен важните омега 3-мастни киселини, ядките ни осигуряват и полифеноли и уролитини. Тези биоактивни компоненти могат да имат противоракови свойства, смятат учени.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase