fallback

Иновациите и постиженията в областта на науката и технологиите промениха начина ни на живот. Прилагането на тези постижения и иновации за намаляване на вредното въздействие върху човешкото здраве и околната среда или негативните последствия от дадено рисково поведение стои в основата на подхода за „намаляване на вредата“.

Има редица рискови фактори и поведения, които не могат да бъдат напълно предотвратени или преустановени, въпреки осъзнаването на свързания с тях риск, но степента на вредата от тях може да се промени така, че да се намали негативното въздействие за отделния индивид и за населението като цяло.

Примерите за широко разпространени рискови фактори и начини на поведение са многобройни:

рисково шофиране и пътно-транспортни произшествия, замърсяване на въздуха, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, инфекции, предавани по полов път, излагане на UV слънчеви лъчи и други.

Ето как при тях се прилагат подходи за намаляване на вредата.
 
НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА ПРИ ШОФИРАНЕТО И АВТОМОБИЛИТЕ


Известно е, че вредните емисии, които отделят автомобилите с бензин или дизел, замърсяват околната среда, но шофирането е неизбежна част от живота на модерните хора. Ако преминем към електрически автомобили, обаче, можем да понижим значително вредните емисии от изгарянето на бензин или дизел и така да допринесем за по-малкото замъсяването на въздуха. Именно това представлява подход за намаляване на вредата.

Благодарение на иновациите можем да избегнем редица рискове, свързани с опасностите при шофиране. Като се започне от предпазните колани и въздушните възглавници в автомобилите и и се стигне до системите ABS, ESP, модерните системи за аварийно спиране, детектори против заспиване, системи за следене на налягането в гумите и много други технологични иновации, всички те са създадени, за да се намали риска при пътно произшествие. Същият ефект имат и предпазните каски, които доказано намаляват смъртните случаи и тежките наранявания при произшествия с мотоциклети или при колоездене.
 
Именно това са подходи за намаляване на риска.

НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА ОТ ИЗЛАГАНЕТО НА ОПАСНИ UV СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ




Излагането на UV слънчевите лъчи може да предизвика изгаряне и увреждане на кожата и са основна причина за развитие на рак на кожата и на някои заболявания на имунната система. Вредните УВ слънчеви лъчи представляват риск, който не може да се премахне изцяло, когато човек е на открито, но излагането на вредното им въздействие може да се намали чрез защитни средства, като слънчевите очила и чадърите за слънце, а също така и чрез иновативни, качествени и научно доказани слънцезащитни продукти за нашата кожа. Именно това представлява намаляване на вредата.

НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДАТА ОТ ТЮТЮНА?




При употребата на тютюн с нагряване, без горене, се отделя значително по-малък брой и в по-ниски концентрации вредни и потенциално вещества в сравнение с дима от една горяща. Макар и да не са без риск, когато са научно обосновани и разработени при спазването на всички приложими стандарти за качество, те са по-малко вредна алтернатива за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат. Именно това наричаме намаляване на вредата от тютюна.

Ако достатъчен брой пълнолетни пушачи по света, които иначе биха продължили да пушат, но при наличието на доказано по-малко вредни алтернативи, преминат към бездимни алтернативи, ще постигнат по-бърз и по-добър резултат за намаляване на негативните последствия за здравето си.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback