Снимка: Istock

Здравето на вагината е крехко, тъй като този сложен женски орган се влияе от изключително много фактори, както външни, така и вътрешни. И поради влажната му структура, наличието на бактериална флора и постоянно изменяща се среда, вагината може да загуби баланса си.

Нейното състояние до голяма степен зависи и от храната, която консумирате. Някои храни се отразяват зле на вагиналната флора, докато други стимулират растежа на полезните бактерии в нея, осигуряващи бариера срещу патогени, гъбички и микроби.

Кои са най-вредните и най-полезните храни за вагиналното здраве?

Здравословно: Кимчи

Кимчи е ферментирала храна, която е препълнена с пробиотични бактерии. Те подкрепят здравето не само на чревния, но и на вагиналния микробиом. Редовната консумация на кимчи и други ферментирали храни придава умерена киселинност на влагалището, което го предпазва от растеж на болестотворни микроорганизми и гъбички.

Нездравословно: Алкохол

Алкохолът вреди на полезните бактерии във вагината. Редовната му консумация дори може да увеличи риска от някои видове рак, включително на черния дроб, гърлото, хранопровода, червата, стомаха, гърдата, според healthdigest.com. Продължителната и редовна употреба на алкохол влияе негативно върху деленето на клетките на ДНК, което е предпоставка за злокачествени заболявания. Тези вредни ефекти оказват влияние и върху тъканите на вагината.

Здравословно: чесън

Чесънът е известен като природен антибиотик. Той има много мощни антибактериални, антимикробни и антигъбични свойства, които предпазват лигавицата на вагината от болестотворни патогени. Полезните бактерии във вагиналната флора произвеждат водороден пероксид и млечна киселина, които предпазват от свръхрастеж на лошите бактерии и навлизането на гъбички, дрожди. Редовната консумация на чесън стимулира тези техни ефекти, като допълнително помага в предпазването от развитие на инфекции.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase