Снимка: Istock

Когато става въпрос за нашето настроение, често мислим, че дали то ще е ведро или обратното, се дължи само на определени ситуации, хора, средата, в която се намираме... Въпреки че тези неща оказват голямо влияние върху психиката ни, храните и напитките, които консумираме, също могат да влошат тревожността и симптомите на депресия, смятат учени.

Когато не сме в настроение, търсим спасение в храната и особено в любимите ни сладкиши. Но дали това наистина ни помага да сме щастливи или точно обратното? Вижте кои храни е добре да избягваме, когато сме тъжни, стресирани, апатични.

Захарни изделия

Консумацията на захар под формата на сладкиши, подсладени напитки, вафли и т. н. води до повишаване на нивата на глюкозата в кръвта, което води до общо усещане за добро настроение и щастие. Скоро след това нивата на глюкозата спадат и тогава е възможно да се почувстваме мудни и раздразнителни. Според учените, захарта има отрицателен ефект върху невроните и синапсите в мозъка.

Плодови сокове

Плодовите сокове са лишени от фибри и също могат да доведат до покачване на кръвната захар. Това важи и за фрешовете и за соковете в кутия. Ето защо най-добре е да хапваме цял плод или поне да не консумираме толкова често сокове, ако не искаме да се чувстваме уморени и да имаме промени в настроението.

Кофеин

Кофеинът е стимулант, който нарушава цикъла на съня и предизвиква прилив на енергия. Освен това намалява усвояването на важни витамини за балансиране на настроението. Кофеин има не само в кафето и някои видове чай, но и в енергийните напитки. Ето защо трябва да се внимава много с неговата консумация.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase