Снимка: Istock

Когато чуят мазнини, някои хора си представят храна, която е изключително мазна, тежка на вкус, оставяща мазни следи по салфетки, дори изглеждаща зле сервирана в чиния, колбаси, маргарин и други.

Не всички мазнини звучат и изглеждат така. Тялото ни се нуждае от мазнини, за да изгражда клетъчни мембрани, за да се поддържат здравословни енергийни нива, както и за редица други процеси. Важно е обаче да изберем онези мазнини, които да носят ползи за здравето ни.

Примери за такива са мононенаситените и полиненаситените мазнини. Трябва да сме внимателни с храните, които съдържат трансмазнини и наситени мазнини, като колбасите, червеното месо, палмовото масло и други, които допринасят за повишени липиди и сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и други.

Вижте няколко примера за храни, богати на полезни мазнини, според западни диетолози.

Авокадо

Авокадото е чудесен източник на полезни за здравето мазнини. Поредно западно изследване установи, че консумацията му спомага за понижаване на нивата на лошия (LDL) холестерол.

Авокадото е богато на полезни за сърцето моно- и полиненаситени мазнини и е добър източник на фибри. Тези мазнини и фибрите са полезни за здравето на сърцето и метаболизма. Авокадото е чудесно за здравословната ни диета. Него можем да добавяме към сосове, смутита, здравословни десерти, яйца, тостове, салати и други.

Ядки

Още един начин да включите в менюто си полезни мазнини е като добавите към него ядки и семена. Ядките са богати на мононенаситени мазнини, както и на омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е, антиоксиданти и минерали. Консумацията на ядки се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания, отбелязват диетолози.

Разбира се не бива да се прекалява с тяхната консумация. Обикновено препоръчителната дневна доза за сурови или печени ядки без сол е около 30-50 г. Семена, които са полезни за здравето ни са ленено, конопено, семена от чиа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase