Снимка: Istock

Високият холестерол често може да остане незабелязан. Причините за промяна в стойностите на холестерола могат да се дължат на редица фактори като ген, някои заболявания, прием на медикаменти, нездравословно хранене, стрес, неспортуване и други. Високият холестерол крие риск от сърдечни заболявания, инсулт. Ето защо не бива да пропускаме консултацията с лекар специалист.

Едно от първите неща, на които се обръща внимание при повишени стойности на LDL холестерола, известен още като „лош холестерол“ е начинът на хранене. Знаем че плодовете имат редица ползи за нашето здраве. Оказва се, че благодарение на редовната консумация на някои от тях, можем да поддържаме здравословни стойности на HDL холестерола („добрия холестерол) и да намалим риска от покачване на лошия.

Вижте кои са.

Горски плодове

Горските плодове са изключително богати на полифеноли. Тези растителни съединения, естествено помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Консумацията на достатъчно фибри също допринася за поддържане на здравословни нива на холестерола, добро храносмилане, а тези плодове са богати на фибри. Горските плодове също така подобряват кръвообращението и подпомагат поддържането на кръвното налягане в нормални стойности.

Банани

Бананите също са сред вкусните плодове, за които се смята, че понижават холестерола, като елиминират излишъка му от храносмилателната ни система. Така се предотвратява преминаването му в кръвта, както се намалява и рискът от запушване на артериите.

Авокадо

Авокадото ни осигурява полезни за здравето на сърцето мононенаситени мазнини, фибри. Смята се, че консумацията му спомага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Според западни изследвания, авокадото може да понижи LDL холестерола, с благоприятен ефект върху липидния и липопротеиновия профил, високото кръвно налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase