Снимка: архив, БГНЕС

Десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо имат положителен ефект върху здравословното състояние, установи съвместно проучване на австралийски и датски изследователи, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

Специалистите от университетите на Сидни и на Южна Дания правят заключението на базата на наблюдения върху 78 500 души на възраст между 40 и 79 години. Те носят специални гривни за проследяване на физическата активност. Наблюденията продължават седем години. Досега това е проучването с най-голям брой участници, обвързващо броя на крачките и здравословното състояние, твърдят изследователите.

Учените установяват, че при 10 000 крачки на ден се намалява рискът от деменция, сърдечни заболявания, рак, и дори смърт. Резултатите показват също, че по-бързото темпо има повече предимства от броя на стъпките.

"Посланието е, че за да предпазят здравето си, хората биха могли не само да се стремят към 10 000 крачки на ден, но и да вървят по-бързо", обобщава д-р Матю Ахмади от университета в Сидни и един от водещите автори на проучването.

"Броят на стъпките е лесно разбираем и широко използван от обществеността за проследяване на активността благодарение на нарастващата популярност на фитнес гривните и приложенията за мобилни телефони, но рядко хората се замислят за темпото", каза старши авторът Емануел Стаматакис, професор в университета на Сидни.

На базата на получените данни учените установяват, че всеки 2000 крачки намаляват постепенно риска от преждевременна смърт с между 8 и 11 процента, до приблизително 10 000 крачки максимално на ден. Подобни асоциации се наблюдават при сърдечно-съдови заболявания и рак.

“За по-малко активните изследването показа, че дори и 3800 стъпки дневно могат да намалят риска от деменция с 25 процента“, обяснява доцент Борха дел Посо Крус от Университета на Южна Дания. 9800 стъпки е оптималният брой крачки на ден и е свързан с 50 процента по-нисък риск от сериозни проблеми с паметта, казват специалистите.

Констатациите от тези проучвания биха могли да дадат първи официални насоки за физическа активност, основаващите се на брой крачки, и да помогнат за разработване на ефективни програми за обществено здраве, насочени към предотвратяване на хронични заболявания, смятат изследователите.

Данните от изследването са публикувани в списанията на Американската медицинска асоциация (JAMA) за вътрешни болести и неврология.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase