Снимка: Istock

През годините стандартите за красота непрестанно се изменят. От рубенсовите форми през ерата на Туиги, та до наши дни, когато фигурата тип „пясъчен часовник“ изживява абсолютен апогей, благодарение на Ким Кардашян. Безспорно, в този ред на мисли, има една част от женското тяло, която винаги е била на мода, и това е тънката талия. Освен на красота и пропорции, тя е символ и на добро здраве.

Много специалисти твърдят, че размерите на обиколката на корема могат да са показател за здравословното състояние на човек. Типът мазнини, които се задържат около талията са именно тези, които всъщност обгръщат органите ви, а те се свързват с високи нива на липиди в кръвта, високо кръвно налягане и диабет. По-големият размер на талията може да е сигнал, че имате излишни мазнини и в самите органи. Когато това се случи – например в черния дроб – той изтласква прекалено голямо количество мазнини и захар, които попадат в кръвообращението, повишавайки риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Как можем да разберем дали сме изложени на риск? Показание за това може да бъде размерът на талията.

Какви са здравословните мерки на талията?

При мъжете, талия с размери под 94 см, се счита за нисък риск; между 94 см и 102 см – висок риск, а над 102 см много висок риск.

При дамите, талия с мерки под 80 см се категоризира като нисък риск; между 80 и 88 см се счита за висок риск и над 88 см – за много висок риск.

Кои храни могат да ни помогнат да намалим размерите на талията?

Плодове

Плодовете са богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Фибрите подобряват храносмилането, повишават количеството и разнообразието на добрите микроби в стомаха, ускоряват метаболизма и помагат за намаляването на стойностите на кръвното налягане.

Цитрусовите плодове – лимони, портокали, лайм, киви, мандарини имат антимикробно действие. Тук непременно трябва да споменем и ябълките, динята, гроздето. Не забравяйте, че освен полезни вещества, те съдържат и захар. Ако имате притеснения относно нивата на кръвна захар – изберете горски плодове (къпини, малини, ягоди, боровинки) – те няма да причинят пикове на глюкоза и са подходящи за хора, които предпочитат нисковъглехидратен режим на хранене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase