Снимка: Istock

В стремежа си да изглеждаме добре, често пъти прибягваме до гладуване и изтощителни упражнения. Дали това е правилният начин да сме във форма? Определено не. Екстремните диети и рязкото понижаване на тегло могат да действат като бумеранг и вместо ползи да причинят усложнения и негативно влияние върху нашето здраве. Правилният подход е в разумното движение и разбира се – питателната диета.

Как да си набавим ценни нутриенти в забързаното ежедневие? Един лесен начин е да включим към менюто си семена – те са чудесен източник на фибри, минерали, витамини, антиоксиданти и полезни мазнини. Но кои точно семена да изберем? Ето няколко предложения:

Конопено семе

Конопеното семе е прекрасен източник на веган протеин – освен всички други ценни вещества, то съдържа и над 30% от градивния елемент. То е едно от малкото растения, чийто протеин е „завършен“ – това означава, че то съдържа всички ценни аминокиселини, които, за съжаление, тялото не може да произведе само. 30 грама конопено семе ще ви донесат 155 калории, около 8 грама протеин и 45% от дневната доза магнезий.

Съотношението му на омега-3 и омега-6 е 1:3, което се счита за оптимално. Всеизвестни са противовъзпалителните му качества, като това го прави идеално за консумация от хора, които страдат от кожни заболявания и екземи. Освен това то укрепва костите, помага за нормализирането на нивата на холестерола и кръвното налягане. Можете да го добавите към вашето любимо смути, както и към закуски с мюсли и кисело мляко.

Сусам

Широко използвани в азиатската кухня, можем да се насладим на сусамените семена както в чистия им вид, така и като част от любимия ни тахан. Сусамът може да ни помогне в борбата с диабета заради ниските си нива на въглехидрати, които няма да доведат до пикове в кръвната захар. Малките семенца имат огромна полза за сърцето, а освен това помагат и при артрит. 3 супени лъжици сусам ще ви снабдят с 5 грама протеин – идеално допълнение към здравословния ви режим.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase