Снимка: Istock

Знаем, че за да намалим риска от развитието на диабет тип 2, е важно не само да спортуваме редовно, но и менюто ни да е изградено от полезни храни, намаляващи възпалението в организма. Според ново западно проучване, качеството на консумираната храна играе толкова голяма роля, колкото и генетиката при определянето дали някой ще развие диабет или не.

Проучване от април 2022 г., публикувано в PLOS Medicine, има за цел да определи дали генетиката и менютата на хората си взаимодействат по начин, който води до по-висока честота на диабет тип 2. Проучването включва близо 36 000 възрастни американци, които са участвали в него, пише draxe.com

Генетичният риск на участниците е бил определен с помощта на полигенни резултати, докато качеството на храната е било оценено с помощта на специален индекс за здравословно хранене. Според резултатите, въпреки че генетичният риск за диабет тип 2 е налице, ако човек се храни с нискокачествени храни, при него рискът да развие заболяването се увеличава с до 30%, докато при хората, които следят менюто си, този риск е по-малък.

Като цяло ниското качество на храната и повишеният генетичен риск изглежда имат приблизително еднакво въздействие върху вероятността дали някой ще развие диабет тип 2, смятат учените.

Заключението е, че здравословното хранене е свързано с по-нисък риск от диабет при всички нива на генетичен риск.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase