Снимка: Istock
fallback

Стресът може да се отрази на много нива и да засегне здравословното ви състояние, както физическото, така и психическото. Той може да повлияе и на храненето и да предизвика така нареченото емоционално хранене. То води до преяждане с излишни калории, а както знаем, те от своя страна водят до наднормено тегло с всичките му странични ефекти.

Когато сте под стрес се освобождава голямо количество кортизол – хормон на стреса. Това може да ви подтикне да хапнете нещо задоволяващо и утешаващо. За момент ще ви успокои и ще ви накара да се почувствате по-добре, но само за момент. Ще се освободят ендорфини, които ще притъпят ефекта на кортизола, но това крие риск от пристрастяване. Пристрастяването е не към самата храна, а към приятното усещане за спокойствие и блаженост, което тя ви носи, след като я приемете.

Ако често се поддавате на този порив да хапвате обилна, калорична и задоволяваща храна, това може сериозно да повлияе на теглото ви. Решението не е в това просто да спрете да ядете, а в това да овладеете стреса. Когато съумеете да контролирате него ще ви е по-лесно да контролирате и емоционалното хранене, което е следствие от високите нива на стрес.

Как да намалите стреса и да избегнете емоционалното хранене, което ви кара да поглъщате големи количества излишни калории?

Старайте се да се придържате към баланса

Лесно е да се каже, трудно е да се изпълни. Вярно е, но е толкова важно. Когато се стремите към баланс в живота и храненето, това прави управлението на стреса по-лесно. Не си забранявайте любимите храни завинаги. Не се самобичувайте, когато се изкушите. Просто приемете, че тези любими калорични и сладки храни ще са нещо, което ще си позволявате от време на време. Ако ви е по-лесно си поставете условия, при които да си ги позволявате. Важното е да не се поддавате на емоциите, когато ви се прииска нещо възнаграждаващо. Емоциите ще ви съпровождат винаги, но трябва да знаете, че невинаги ще можете да им се поддавате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 година

Бият ти два зад врата и отново си със заводските настройки.

2

От Вселената

преди 1 година

Поставяш в устата си по венците билката ХВОЩ и с нея спиш! В нея има силиконова киселина която се усвоява от организма и избива всички микроби в устата. Ако в устата ти тече бяла течност от тумори - предизвикан от бактерията кандида, която се храни с въглехидрати, Хвоща ги убива. Хвоща съдържа елемента СИЛИКОН, който лежи в основата на ИНФОРМАЦИЯТА В НЕРВНАТА СИСТЕМА И МОЗЪКА НА ЧОВЕКА. Именно чрез неговата ИНФОРМАЦИЯ, ИМУННАТА НИ СИСТЕМА УНИЩОЖАВА ТУМУРИТЕ- кошчета за ***!

1

Моята баба

преди 1 година

казваше - едно време нямахме време за стрес и ядене, по цял ден на нивата, прибереш се, ядеш малко и лягаш. Сутринта рано ставаш за нивата, за ***. Пък беше над 80 години , както казваше тя - безсмислен живот живеехме.

fallback