Снимка: Istock

Антиоксидантите са много важна част от диетата. Те се набавят чрез храната, като някои храни са значително по-богати на тези вещества от други. Антиоксидантите имат свойството да намаляват възпаленията и да забавят стареенето. Те се борят със злокачествените процеси в клетките и тъканите, като ги предпазват от потенциални дегенеративни и ракови изменения.

Защо антиоксидантите са толкова важни и полезни за здравето?

Антиоксидантите са естествени съединения, които се срещат предимно в растителните и зърнените храни. Те регулират редица функции в организма, като преди всичко предпазват от влиянието на свободните радикали. Последните представляват нестабилни молекули, които повишават оксидативния стрес в тялото, който от своя страна уврежда тъканите на клетките и увеличава значително риска от различни заболявания.

Антиоксидантите имат благоприятно въздействие и върху нивата на холестерола, кръвната захар, като намаляват възпалителните процеси и повишават имунитета.

Кои са най-богатите на антиоксиданти храни? 

Артишок 

Артишокът е вкусен и полезен зеленчук, широко присъстващ в средиземноморската кухня. Той е богат на фибри, минерали и полифеноли. Редовната консумация на артишок може да понижи риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак, според goodnet.com

Орехи

Орехите и другите видове дървесни ядки, като пекан, кестени, са много богати на антиоксиданти. Орехите са много богати на витамин Е, мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в тъканите и съдейства за регенерирането на клетките.

Чесън

Чесънът съдържа много високи нива на алицин, специфичен антиоксидант в неговия състав. Алицинът спомага за намаляване на окислението на клетките, като допринася за подобряване здравето на сърдечносъдовата система, намаляването на холестерола и понижаване риска от болестта на Алцхаймер.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase