Снимка: Istock

Лятото е сезонът на ефирните дрехи, дългите разходки и заслужените почивки. С идването на топлите дни, обаче, един позабравен проблем също напомня за себе си – а именно – задържането на вода. На всеки се е случвало – сутрин се чувстваме свежи, отпочинали, заредени с енергия. Но в хода на деня, това настроение се губи, като на негово място идват умората и тежестта в краката. Тя се усеща най-много вечер, когато се чувстваме буквално “подпухнали”, тогава започваме да си задаваме въпроси: ”Какво ядох днес?”; “Дали отново не прекалих с въглехидратите?”; “Да не би да съм напълняла?”... Мили дами, може би вие просто страдате от водна задръжка, която става много осезаема през топлите дни.

Причините за появата ѝ могат да бъдат:

  • хормонални смущения;
  • нарушения в работата на малките кръвоносни съдове (капилярите);
  • проблеми с бъбреците;
  • бременност;
  • прекалено ниска двигателна активност;
  • инфекции и алергии;
  • прием на определени лекарства.

По какво можем да познаем, че страдаме от този проблем? Ето някои признаци:

Подуване

То засяга най-вече долната част на краката, ръцете, коремната област. Ръцете, както и пръстите са цялостно подути - може да ви направи впечатление, че трудно сваляте бижутата си (особено пръстените). Най-честите причини за това са хормонални смущения, нарушения в кръвообращението, проблеми с бъбреците, лимфен застой.

Промяна в цвета на кожата

Задържането на течности може да е причина кожата ви да изглежда подпухнала и лъщяща, можете да наблюдавате и промяна в начина, по който изглежда (сякаш сте били във вода прекалено дълго).

Друг симптом за това състояние е, ако при натискане на кожата, получената вдлъбнатина остава за по-дълго, без кожата да се върне към началното си състояние.

Болка и чувствителност в крайниците

Най-засегната е долната част на краката - прасците се усещат “тежки”, а болката наподобява тази от мускулна треска. Може да усетите и изтръпване на ходилата, придружена с пулсиране.

Скованост

Поради повишения обем течности, има вероятност да изпитвате затруднения с извършването на физически дейности, като това може да влоши качеството ви на живот и желанието за физически упражнения.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase