Снимка: Istock

Движението е здраве. Редовните тренировки и упражненията могат да допринесат изключително много за подобряване на цялостното здраве, поддържане на теглото, ускоряване на метаболизма, намаляване на нивата на холестерола, кръвната захар. Тренировките и дори леките упражнения помагат за изграждане и развиване на мускулна маса, което е от огромно значение за здравословното протичане на всички процеси в организма. Ако мускулната маса взима превес над мастната, балансът във функциите в тялото се поддържа много по-хармонично.

Според клиника „Кливланд“, тренировките имат не само положително влияние върху физиката. Те повишават продуктивността, подобряват умственото, психическото и емоционалното състояние, подобряват работата на мозъка.

Няма никакви съмнения, че упражненията и редовната двигателна активност са полезни за физическото и психическото здраве. Но твърде много упражнения могат да имат тъкмо обратния ефект. Според Medline Plus могат дори да предизвикат безпокойство, тревожност, умора, липса на енергия, наранявания, сериозни проблеми с настроението, включително депресия.

Нито една полезна дейност не е такава, ако се прекалява с нея. Така е и с тренировките. Ако правите твърде много упражнения, те могат да имат обратен на здравословния ефект, който търсите. Твърде много натоварване може да изложи здравето на сериозен риск и да доведе до проблеми в различни области.

Според проучвания от 2018 година, публикувани в Journal of Behavioral Adictions, хората с хранителни разстройства са най-склонни да злоупотребяват с тренировките, следвани от фитнес маниаците и тийнейджърите спортисти. Като цяло, склонността към прекаляване с тренировките е характерна за хората, които са по-самокритични, перфекционистите, взискателните към себе си личности, които не са доволни нито от физическите си данни, нито от постиженията си. Негативните чувства и неувереността в себе си също са сериозен фактор, стоящ в основата на злоупотребата с тренировките.

Ако сте пристрастени към физическото претоварване, вероятно посещавате залата за тренировки, когато сте болни, когато сте се наранили, неглижирате болката, не си давате време за възстановяване.

За щастие има начини да изградите здравословни навици с тренировките. Това ще ви помогне не само да постигнете много по-добри резултати, но и да запазите здравето си в оптимални граници.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase