Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между тиквичките, патладжана, чесъна, лука? Имат малко въглехидрати, но са богати на витамини, фибри и минерали, важни за доброто ни здраве. Ако искате да сваляте излишни килограми, стремите се да поддържате кръвната ви захар в здравословни граници, вижте кои други нисковъглехидратни зеленчуци да добавите към менюто си.

Броколи

Броколите са от растителното семейство, към което спадат зеле, къдраво зеле и карфиол. Те са кръстоцветни зеленчуци, които имат редица ползи за здравето ни. Консумацията им ни осигурява витамини А, С и К, фолат, манган и други. Броколите са богати на фибри, а в една чаша от тях се съдържат около 3,6 грама нетни въглехидрати.

Гъби

Вкусните гъби са богати на витамин D. Хубавото е, че можем да ги добавим към менюто си и на прах. Въпреки че специфичните хранителни вещества, открити в гъбите, могат да варират в зависимост от вида, повечето са с високо съдържание на ключови витамини и минерали като рибофлавин, ниацин, мед, пантотенова киселина. Също така имат само около 1,6 грама нетни въглехидрати на чаша.

Спанак

Чудесен зеленчук, който може да добавяме към смутита, салати, супи и ястия, особено ако спазваме диета. Спанакът е богат на витамини К, А, С, микроелементи като желязо, манган, магнезий. Освен това съдържа само 0,4 грама нетни въглехидрати.

Аспержи

Ако обичате аспержи и се стремите да намалите консумацията на въглехидрати, те са друг зеленчук, който може да хапвате без угризения. Аспержите ни осигуряват редица важни хранителни вещества, като съдържат около 2 грама нетни въглехидрати на сготвена чаша зеленчук.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase