Снимка: Istock

Алкохолът е част от ежедневието на много хора. Чаша вино вечер или коктейл с приятели е начин да разпуснете, да се позабавлявате, а може и да е чудесен начин да хапнете вечерята си, придружена с любимото питие.

Всички знаят, че алкохолът в големи количества не е полезен. Но също така е известно, че чаша вино или чаша бира няма да ви навредят. Това дава усещане за спокойствие и безопасност. Въпреки това, алкохолът има своите негативни ефекти върху здравето и организма, дори в малки количества. Ако спрете да пиете какъвто и да е алкохол, тялото ви може да изпита някои здравословни ползи.

Какви са ползите от спирането на алкохола?

По-дълъг и по-здрав сън

Алкохолът е една от главните причини да се будите през нощта към 3-4 часа, според експерти, цитирани от bodyandsoul.com.au. Той влияе върху капацитета на паметта, работоспособността, има негативен ефект върху нервната система. Влияе дори върху емоционалната стабилност, тъй като съдейства за намаляване на времетраене на съня и оказва негативен ефект върху механизмите на почивка през нощта. Това се отразява върху здравето, психиката и цялостното представяне през деня.

Кожата ще се възпалява по-малко

След като попадне в организма, алкохолът се обработва до съединения, като ацеталдехид например, който причинява възпаления в клетките, разширява кръвоносните съдове, а това води до поява на зачервявания по кожата, подобни на розацея или на спукани капиляри. Алкохолът предизвиква и ускорено стареене на кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase