Снимка: Istock

Ядките са изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини. Те са прекрасен съдружник в контрола на теглото, кръвната захар, кръвното налягане. Суровите ядки обаче се нуждаят от накисване преди да бъдат изпечени или консумирани директно.

Защо това се налага и как да го правите правилно с различните видове ядки?

По повърхностния слой или обвивка на повечето ядки се съдържат инхибитори на растежа и фитинова киселина, които предпазват ядките от проникване на вода по време на дъжд или влажно време. Така ядката се съхранява, докато се появят подходящи условия за нейното поникване. Ядката всъщност е семе, от което се очаква да порасне младо растение при благоприятни условия. И както всички семена, така и ядките се нуждаят от вода и слънце, за да покълнат.

Ако не накиснете ядките преди термична обработка или консумация, тези вещества ще попаднат в храносмилателния ви тракт и могат да бъдат предизвикателство за него – да предизвикат смущения, раздразнения, понякога дори неразположения и болки.

Защо е добре да накисвате ядките и семената?

Повечето ядки идват от тропическите и субтропическите райони. Когато влагата там се повиши достатъчно и паднат обилни дъждове, те отмиват киселините и ензимните инхибитори по ядките, като така подготвят семената за покълване. Като накисвате ядките преди консумация, вие имитирате природата, като неутрализирате потискащите вещества и стимулирате растежа на младото растение, според smallfootprintfamily.com.

Това увеличава хранителния състав на ядката, стимулира повишаването на витамините, особено тези от група В. Накисването прави ядките и значително по-лесни за храносмилане. Веществата в тях се усвояват много по-лесно и качествено, ако са били подобаващо накиснати преди това.

Как правилно да накисвате различните ядки?

Тиквени и слънчогледови семки

Накиснете с 2 супени лъжици сол за 8 часа или през нощта. Оставете да изсъхнат между 12 и 24 часа преди консумация или печене.

Сусам

Накиснете с 2 супени лъжици сол или за през нощта. Оставете да изсъхне за 24 часа.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase