Снимка: НЦЗПБ
fallback

Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас, увери директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пред NOVA NEWS.

Тя добави, че случаите са се увеличили доста, почти двойно за седмица, но се касае за разпространение по места, като основната част са в Европа.

Oще по темата

„Тя се предава при близък контакт, един човек не може да зарази много хора. Няма опасност за обществото, само за рисковите групи“, настоя проф. Христова.

Според нея маймунската вариола може да се предаде по въздушно капков път от много близо. „Основният механизъм на предаване е кожата, чрез съдържанието на обрива. Затова много пъти се заразява сексуалния партньор, при контакт в семейството или медицинския персонал“, обясни тя.

И допълни, че обривите основно са в областта на гениталиите при хомосексуални и бисексуални мъже.

„Сред симптомите са увеличение на лимфните възли, температура, главоболие, болки в гърба и силна отпадналост. Медиците трябва да са запознати с вида обрив и да могат да разпознаят тази шарка. Когато има обриви, да не се осъществява контакт. Бременните и имунокомпрометираните са рисковите групи.

Основно заразените са мъже от 20 до 40 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

В България не гри няма

11

Анонимен

преди 1 година

Съмнителното на тая шарка е, че болните масово са бели от LGBTQ обществата на запад, а вече втори месец показвате африканчета по памперси в пясъка? Този начин на представяне на информацията за шарката е подвеждащ и расистки. Не виждам причина да ни показват африканчета, освен ако СЗО не плануват да го пускат в Африка до някой друг месец както направиха преди десетилетия със СПИН-а.

10

Анонимен

преди 1 година

Да купуват 240 вакцинки за няшите 240 маймунки в зоологическата джунгла наречена маймунски парламент!

fallback