Снимка: Istock

Протеините са основен макронутриент, хранително вещество, без което организмът не може да функционира. Протеините изграждат всяка клетка в тялото, те участват в синтеза и регенерирането на клетките. При метаболизирането им протеините в организма се разпадат до аминокиселини, които всъщност са есенциалните елементи за нашето тяло.

Протеините и аминокиселините изпълняват много функции в организма, според WebMD. Те изграждат мускулите, клетките, тъканите, осигуряват енергия. Количеството протеин, което човек трябва да приема на ден, до голяма степен зависи от това на каква възраст е, какъв пол е, каква е степента му на физическа активност и начин на живот.

Според Harvard Medical School, приемът на протеини не трябва да е нито прекалено малък, нито прекомерен, защото и двете крайности имат своите потенциално опасни страни. Твърде много протеин може да се окаже опасно за бъбреците, а прекалено малко пък може да затрудни функциите на клетките и тъканите в тяхното делене и регенериране. Златната среда е много важна.

Но как да разберете от какво количество протеин се нуждаете?

Според WebMD, в различните възрастови групи организмът има нужда от различно количество протеини. С напредване на възрастта нуждите нарастват. Децата под 4-годишна възраст трябва да консумират по 13 грама протеин на ден. Децата между 4 и 8 години се нуждаят от 19 грама, а децата между 9 и 13 години е добре да приемат по около 34 грама протеин на ден.

С напредване на съзряването препоръчителният прием на протеини нараства. Важно е да се вземат предвид физическата активност и начина на живот на конкретния човек. Активно спортуващите хора имат нужда от повече протеини, за да изградят и възстановят качествено мускулатурата си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase