Снимка: Getty
fallback

Световната здравна организация (СЗО) потвърди днес 780 случая на маймунска шарка в 27 държави по света, регистрирани в страни, където заболяването обичайно не се е разпространявало, предаде ДПА.

Последните данни не включват случаите в африканските страни, където вирусът се счита за ендемичен.

"В момента рискът за общественото здраве в глобален мащаб се оценява като умерен, предвид че за първи път се установяват толкова много случаи на маймунска шарка", каза СЗО.

Служители предупредиха обаче, че рискът за общественото здраве "може да стане висок, ако вирусът успее да се утвърди в неендемични държави като масов човешки патоген", предава БТА.

Маймунската шарка се смята за по-леко заболяване то едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 г. Патогенът се предава от човек на човек чрез близък физически контакт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Я някой да изчисли колко процента е 780 от 6 милиарда? Би се загубил в нулички и може би след няколкостотин километра ще се появи друга цифра. Аман от простотиите на СЗО. Хубавото е, че след ковидното фиаско вече и маймуните не могат да изплашат.

13

Анонимен

преди 1 година

Маймуните боледуват ли от таз шарка,че на тях са я кръстели щом те са най-различни от дребни до едри по видове,но кои от тях я прихващат едни от други като се търкат по клоновете и живеят на стада,че си сменят местата,че и сред други животни диви я разнасят,а още се пощат от разни *** и навлизат в населени места по пазари,улици,дворове,паркове,запустяли места да търсят храна,че тях да ги ваксинират първо,че са заразители,преносители и оставят *** след себе си,а то пак хората с ваксини.

12

Анонимен

преди 1 година

Предполагам ако Путин реши да направи оня провлак между Мексико и Канада наречен"Имени Сталина"всички видовое Ковиди,Маймунски шарки и прочие производни на нечий болни мозъци ще изчезнат яко -дим!

fallback