Снимка: Istock

Солта е една от най-често използваните подправки. Всяко домакинство си има своите предпочитания за вид сол. Чували ли сте келтската морска сол? Тя се добива от Келтско море. Може да бъде по-тъмно оцветена в сиво.

Цветът ѝ се дължи на високото минерално съдържание, което се задържа в солта, по време на нейното изпаряване и сушене на слънце. Келтската морска сол е богата на йод, магнезий, желязо, манган, цинк, калий.

Смята се, че консумацията ѝ ни осигурява достатъчно количество калий и магнезий и в пъти по-малко натрий. Този вид сол има люспеста остра текстура, която придава солен вкус на ястията ни.

Тя може както да се консумира, така и да се ползва локално върху кожата, както някои други видове сол.

Келтската морска сол също като обикновената морска е подходяща за вани, накисване на краката, обливане след като е разтворена предварително във вода. Също така е подходяща и за приготвянето на домашни ексфолианти. Смята се, че самата сол действа като дезинфектант, докато микроелементите в нея облекчават раздразненията по кожата, спомагайки за намаляване на възпаленията.

Западни експерти препоръчват солените измивания с келтска сол при обриви, акне и розацея. Не бива обаче да се прекалява с тях, тъй като кожата може да стане суха. След обливане е важно да се нанесе подходяща козметика върху тялото и лицето.

Известно е, че този вид сол съдържа 92 основни минерала, като 24 от тях се считат за абсолютно необходими за основни функции на тялото. Недостигът им може да доведе до мускулни спазми, разстройство на нервната система и мозъчно увреждане. За разлика от обикновената готварска сол, келтската намалява задържането на излишни течности в организма, като по този начин и намалява напрежението в ставите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase