Снимка: Istock
fallback

Получаването на достатъчно протеини от храната е есенциално за състоянието на организма. Всяка клетка в тялото се нуждае от протеини, за да функционира правилно, да се дели, да заздравява мембраните си, да участва пълноценно в процесите в тъканите.

Най-добрите източници на протеин са животинските продукти – месо, яйца, мляко, млечни продукти, риба и морски дарове. Но това съвсем не означава, че са единствените източници на белтъчини. Сред зеленчуците има множество особено богати на протеини представители, които допълват и определено обогатяват диетата ви, доставяйки и още ценни макро- и микроелементи.

Кои са най-добрите източници на протеини сред зеленчуците?

Спанак

Спанакът е от семейство Кръстоцветни и като такъв е много богат на фибри, желязо, калций, фолиева киселина, калий, витамините К и А. Той съдържа и завидно количество растителни протеини – около 5 грама за една чаша спанак.

Грах

Грахът е сред най-богатите на протеини растителни храни. Той е източник и на ценни фибри, витамини, минерали и въглехидрати. В една чаша варен грах се съдържат приблизително 9 грама протеин, като количеството варира в зависимост от сорта грах.

Соя

Соята и соевите кълнове са едни от първенците по наличие на растителни протеини. Неслучайно соята е един от най-използваните продукти като алтернатива на животинските протеини. От соя успешно могат да се приготвят заместващи месото и животинските продукти храни, които имат превъзходен вкус, ценни хранителни качества и най-вече богато наличие на протеини. В една чаша соеви кълнове се съдържат невероятните 9 грама протеин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Асан

преди 1 година

Джолан и свински врат :)))

fallback