Снимка: istock

 Касисът е един чудесен плод с много качества. Той има леко кисел, тръпчив вкус, но и характерна сладост. Богат е на големи количества витамин С, дори по-богат от цитрусите и боровинките. Черният касис е източник на флавоноиди и антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и предпазват клетките от увреждания. В него се съдържа голямо количество калий, което надвишава два пъти количеството на този минерал, срещащо се в бананите.

Сушеният черен касис е много богат и на антоцианини. Това са специфични антиоксидантни съединения, които имат принос в борбата със сърдечносъдовите заболявания, хроничните възпалителни заболявания, възпаленията по ставите, инфекциите на пикочните пътища, бъбреците, дори намаляват риска от някои видове рак. Сушеният черен касис има и завидни антистареещи свойства, благодарение на антиоксидантите в състава си.
 
Какви са най-ценните здравословни ползи от сушения черен касис?
 
Превенция на рак
 
След изсушаването на плода концентрацията на веществата в него се повишава. Специфичните антоцианини в сушения черен касис могат да са полезни в превенцията на ракови заболявания, тъй като се борят с оксидативните процеси в клетките, причиняващи увреждания при деленето. Учени и изследователи от Унгария, Италия и САЩ са открили в проучване, цитирано от curejoy.com, че активността на черния касис срещу раковите клетки оказва благотворно влияние на черния дроб, спира растежа на раковите клетки и благоприятства здравословната прогноза.
 
Изобилие от фибри
 
Диетичните фибри играят съществена роля в намаляването на холестерола и балансирането на кръвната захар. Достатъчната консумация на фибри допринася за намаляването на риска от възникване на хронични заболявания. Фибрите регулират чревната функция, улесняват изхождането, стимулират движението на червата, ускоряват метаболизма и подхранват чревната флора.
 
За здрави кости
 
Сушеният черен касис е невероятен източник на полезни минерали, като калий, манган и мед, които са особено ценни за костите. Редовната консумация на сушен черен касис може да намали риска от остеопороза, артрит, възпаления на ставите и други свързани със здравето на костите състояния.

Всичко по темата четете в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase