Снимка: Istock

Здравето на венците е от голямо значение за състоянието на зъбите. Ако венците не са здрави и са хронично възпалени, това може да разклати сериозно здравето на зъбите и дори да доведе до загубата им. Грижата за устната кухина трябва да е насочена не само към зъбите, старателното им измиване и редовното посещение при зъболекаря. Венците също са част от цялостната грижа и не трябва да се забравят. Те са основата, в която зъбите стоят здраво захванати в устната кухина. Ако венците не са в добро състояние, зъбите също няма да бъдат.

Грижата за устната кухина и венците е много по-комплексна, отколкото много хора смятат. Сайтът mindbodygreen.com търси мнението на специалисти по орална хигиена и здраве, които да дадат своите съвети за това как да поддържаме венците си здрави. Ето и трите съвета, които денталният специалист Гери Куратола дава в интервю за изданието.

1. Балансирайте микробиома в устната кухина.

Свикнали сме да смятаме, че полезни бактерии има само в червата ни. Всъщност те са навсякъде в организма ни – по кожата, лигавиците, в устната кухина. Полезните бактерии в устата играят важна роля в предпазването от вируси, бактерии и други патогени, навлизащи в тялото през устата. Средата в устата е киселинна, което може да причини дисбаланс в естествените колонии от бактерии там.

За да балансирате киселинната среда в устата можете да наблегнете на здравословното хранене, като начин да алкализирате микробиома в устата. Яжте повече пробиотични и пребиотични храни, богати на естествени полезни бактерии и фибри. Практикувайте добри хигиенни навици след хранене, сутрин и вечер. Избирайте измиващи продукти за уста предназначени за здрави венци.

2. Яжте богата на антиоксиданти храна.

Антиоксидантите имат противовъзпалителен ефект. Те насърчават правилното делене на клетките в тъканите, като допринасят за тяхното заздравяване и борбата с възпаленията. Свободните радикали са навсякъде в тялото, включително в устната кухина. Благодарение на храните, богати на антиоксиданти можете да им противодействате за здрави венци.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase