Снимка: Istock

Броколите са чудесен зеленчук от семейство Кръстоцветни, които имат множество ползи за здравето. Те са много бедни на калории, но същевременно богати на фибри, антиоксиданти, минерали и витамини. Благодарение на хранителните вещества в състава си броколите имат свойството да подобряват цялостното здравословно състояние.

Ако консумирате броколи всеки ден, това може да има много ползи за здравето, но прекаляването с количеството кръстоцветни зеленчуци може да има и някои негативни странични ефекти.

Какво се случва в тялото, ако ядете броколи всеки ден?

Подпомагат храносмилането

Заради богатото наличие на фибри в състава си броколите стимулират червата и могат да ускорят метаболизма. Фибрите дават тласък на чревните движения и подхранват полезните бактерии в червата. Това улеснява обработката на хранителните вещества и извеждането на отпадъците от организма. Редовната консумация на броколи и други храни, богати на фибри, може да облекчи запека.

По-добър имунитет

Броколите са много богати на витамин С. Той подпомага функциите на имунната система и допринася за борбата с възпаленията, тъй като е мощен антиоксидант. Витамин С играе съществена роля и за изграждането и здравината на костите.

По-нисък риск от диабет

Когато включите повече фибри в храненето всеки ден, благодарение на плодовете и зеленчуците, това ще намали риска от диабет. Фибрите имат свойството да забавят усвояването на въглехидратите, което поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Когато нивата на глюкозата се поддържат в стабилно състояние за постоянно, това значително намалява риска от метаболитни смущения и наднормено тегло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase