Снимка: Istock

Фибрите са изключително важен и незаменим макроелемент в храната. Те са необходими за целите на редица процеси в организма. Фибрите подхранват полезните бактерии в червата, като им помагат да вършат работата си в разграждането и усвояването на хранителните вещества. Доброто функциониране на храносмилателната система е пряко свързано с работата на имунната система.

Средно човек е добре да приема по около 30 грама фибри на ден, за да се радва на добро здраве. Повечето хора не успяват да приемат нужното количество фибри, защото често пренебрегват консумацията на достатъчно зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Ако се опитате да добавите колкото се може повече от храните богати на фибри, има вероятност да изпитате подуване, газове, дискомфорт, които се свързват с трудната обработка на фибрите.

Тялото реагира по различен начин на фибрите. В зависимост от това в какво състояние е чревният ви микробиом, тялото ви се справя с обработката на фибрите по индивидуален начин. Ето защо при някои хора няма никакъв проблем да консумират повече фибри, докато при други се появяват различни видове дискомфорт, свързани с подуване, газове, коремни болки, спазми, диария или запек.

За да си помогнете в обработката на фибрите можете да наблегнете на консумацията на пробиотични храни, като кисело мляко, ферментирали храни, богати на естествени пробиотици. Тези храни са известни със стимулирането на храносмилането и облекчаването на коремните неразположения.

Ако сте забелязали, че фибрите ви карат да се чувствате подути, започнете с минимален прием, който постепенно да увеличавате. Тествайте как се чувствате в продължение на няколко дни и седмици, докато усетите докъде стига толерантността ви към количествата фибри. С течение на времето тялото ви ще свикне да обработва все повече и повече фибри, а подуването би трябвало да изчезне, съветват специалисти пред healthdigest.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase