Снимка: Istock

Тренировките са важна част от здравословния начин на живот. Те обаче могат да се превърнат в риск за здравето, ако не спазвате някои хигиенни условия, веднага след като приключите с тренировката си. Вероятно след тренировка ще смените дрехите си, може би ще измиете ръцете си, но тези ритуали не са съвсем достатъчни, за да сте сигурни, че здравето ви е в безопасност.

Кои са най-честите хигиенни грешки, които може би допускате след тренировка?

Не почиствате постелката за йога

Постелката за йога е нещо, което повечето трениращи носят със себе си. Когато ползвате собствена постелка сигурно сте по-спокойни, че тя е чиста, защото си е само ваша. Поставянето ѝ в залата обаче, както и ползването ѝ от самите вас, автоматично я прави замърсена. Нужно е да я дезинфекцирате след всяко ползване, дори да тренирате вкъщи. Избърсвайте постелката с антибактериални кърпи.

Не сменяте веднага чорапите и маратонките

Вероятно невинаги имате възможност веднага да се преобуете след тренировка, но е важно да се постараете да свикнете да го правите и да сте подготвени с резервни чифтове. Потните чорапи и маратонки са благоприятна среда за развитие на гъбички и бактерии. Те могат да поразят кожата ви и да доведат до инфекции. Не чакайте нито минута, а сменете чорапите и обувките веднага след тренировка.

Не се къпете веднага

Много хора не обичат общите бани във фитнес центровете и спортните зали. Никой не може да ги обвинява, но е важно да се отбележи, че къпането веднага след тренировка е много важно от хигиенна и здравословна гледна точка. Потта по кожата създава условия за бактериални и гъбични инфекции, натрупването на себум и мъртви кожни клетки влошават състоянието на кожата и могат да ви разболеят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase