Снимка: Istock

Камъни в бъбреците е проблем, с който се сблъскват милиони хора. Те са изключително често явление, за съжаление, което може да ви засегне дори повече от веднъж в живота. Според клиника Майо, камъните в бъбреците се състоят главно от минерали и соли, които се втвърдяват, кристализират и се превръщат в твърда маса, която може да запуши каналчетата на бъбреците, а в по-тежки случаи да увреди и функциите им.

За щастие, камъните в бъбреците са нещо, което можете да предотвратите или поне да направите всичко възможно, за да намалите риска от появата им. Начинът на живот и хранене имат голямо значение за това дали ще се образуват камъни в бъбреците ви или не.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате съмнение за камъни в бъбреците, говорете с лекар, преди да предприемете действия.

Какво можете да направите, за да намалите риска от поява на камъни в бъбреците?

Намалете приема на сол

Злоупотребата със соленото може да повиши значително риска от камъни в бъбреците. Най-често срещаните камъни в бъбреците са калциевите камъни, според института „Джонс Хопкинс“. Обикновено те се появяват при по-високи нива на калций в урината. Калцият се освобождава от костите, защото бъбреците провокират този процес в стремежа си да неутрализират натрия, идващ в изобилие от храната. По този начин не само се образуват камъни в бъбреците, но се отслабват и костите.

Пийте повече вода

Добрата хидратация е ключова за превенцията на камъни в бъбреците. Колкото повече вода пиете, толкова повече ускорявате диурезата. Когато бъбреците работят добре в условията на достатъчно количество течности в организма, вероятността да се задържат минерални образувания в тях е по-малка.

Не приемайте прекалено много витамин С

Може да звучи странно, но с витамин С може да се прекали. Колкото и полезен да е този витамин и антиоксидант, в големи количества той може да предизвика повишен риск от бъбречни камъни, според healthtline.com. Излишното количество витамин С не се съхранява в тялото, разтваря се във вода и се изхвърля от организма. Но преди да се стигне до изхвърлянето му, витамин С се превръща в краен продукт – оксалат, който е компонент от бъбречните камъни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase