Снимка: Istock

Магнезият е един от най-важните и незаменими минерали, имащи специална функция в организма. Той е много важен за поддържането на здрава нервна и сърдечносъдова система. Отговаря за нормалната работа на мускулите, в това число и сърцето, тъй като играе роля на невротрансмитер и електролит, спомагащ за провеждането на нервните импулси от централната нервна система към мускулите. Той е важен и за балансирането на кръвното налягане. Недостигът на магнезий може да предизвика крампи, спазми, неравномерен сърдечен ритъм.

Магнезият е критично важен за здравето и живота. Той участва в над 600 процеса, като активира ензимите за тях. Участва и в регулирането на кръвната захар, синтеза на протеини, производството на енергия.

Кои са най-добрите източници на магнезий сред храните, откъдето да си набавите ценния минерал?

Ето 8 от тях.

Тиквени семки

Само в 30 грама тиквени семки се съдържат цели 168 милиграма магнезий, което допълва идеално дневната нужда на организма. Тиквените семена са полезни срещу стрес, при проблеми със съня, подобряват настроението. Ако се чудите как да ги включите в храненето, добавете ги към салати, печива, смутита, супи, ястия с месо и зеленчуци.

Бадеми

Бадемите са много богати на магнезий. В 30 грама бадеми се съдържат около 80 милиграма магнезий. В бадемите има и ценни протеини и здравословни мазнини. Тези ядки потискат възпаленията. Богати са на фибри, което оставя усещане за ситост, контролира кръвната захар и холестерола.

Спанак

Спанакът е известен с богатството си на желязо, но той е и добър източник на магнезий. В половин чаша сварен спанак се съдържат близо 80 милиграма магнезий. Спанакът е богат още на витамин А, който е много важен антиоксидант за кожата, косата, ноктите, очите, клетъчното делене.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase