Снимка: Istock

Ако се опитвате да отслабнете и сте се захванали с тренировки с надеждата само те да ви помогнат, вероятно сте чували и мита, че мазнините могат да се превърнат в мускули. За съжаление, нещата не стоят така просто, колкото звучи това погрешно твърдение. Много хора се надяват, че когато просто започнат да тренират, натрупаните мазнини ще се трансформират в мускулна маса и всичко ще бъде наред. Няма да се налага да спазвате омразни и изтощителни диети.

Звучи примамливо, но истината е съвсем друга. Според WebMD мускулите са много по-плътни от мазнините. Един килограм мускулна маса представлява по-малка и компактна маса за разлика от един килограм мастна тъкан. Тоест, мускулите заемат много по-малко място в тялото, отколкото мазнините за една и съща единица тегло. Освен това мускулите имат много по-добро кръвоснабдяване от мазнините, което спомага за изгаряне на повече калории в спокойно състояние. Колкото по-развити и стегнати са мускулите ви, толкова повече калории изгарят те в покой.

Могат ли телесните мазнини да се превърнат в мускули и обратното? За съжаление, не.

Това са два коренно различни вида тъкани. Но и за мускулите, и за мазнините има една общовалидна истина и тя е, че можете да трупате и изгаряте мазнини точно толкова, колкото можете да изграждате и губите мускулна тъкан, според bestlife.com.

Превръщането на едната тъкан в другата обаче не е невъзможно. Можете обаче да възприемете различни начини за изгаряне на повече мазнини и намаляване на общото количество мастна тъкан в тялото без да губите мускулна маса. Можете дори да я стимулирате и развиете. Това не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще стегне и оформи фигурата ви. Ще изглеждате по-слаби и стройни дори да не тежите кой знае колко по-малко.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase