Снимка: Istock

Лененото семе е една истинска здравословна бомба, заредена с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, протеини и полезни мазнини. То е нещо много повече от поръска за вашите печива или просто добавка към сутрешните овесени ядки. Лененото семе е средство да стимулирате сърдечносъдовото си здраве, но и да подобрите цялостното здравословно състояние на организма.

Макар семенцата на лена да изглеждат толкова малки, те са презаредени с хранителни вещества. Те са един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини, протеини и аминокиселини. В тях се съдържа огромно количество неразтворими фибри, важни за толкова много процеси в организма. Алфа-линоленовата киселина в лененото семе го прави един от най-добрите източници на омега-3 сред растителните храни, истинска суперхрана.

Фибрите в лененото семе помагат за удължаване на усещането за ситост, като дават много енергия, предпазват от прегладняване и подхранват храносмилателния тракт. Фибрите са ценни и в борбата с високия холестерол, което е изключително важно за здрава сърдечносъдова система. Омега-3 в лененото семе подхранва мозъка и нервната система, допринася за нормализиране на кръвното налягане и кръвната захар.

Кои са основните 5 ползи за здравето, които лененото семе има?

Подобрява храносмилането

Лененото семе стимулира храносмилането. Фибрите в него осигуряват хранителни вещества за полезни бактерии в червата. Фибрите са отлично средство да се справите със запека, да ускорите движенията на червата, да стимулирате метаболизма. Доброто храносмилане осигурява по-добро усвояване на хранителните вещества.

Лененото семе е добър източник на протеини

Лененото семе е един отличен източник на растителни протеини. Те са важни за правилния растеж на тъканите, деленето на клетките, „поправянето“ на уврежданията в тях. Протеините са основният градивен елемент на костите, мускулите, тъканите, кожата, хрущялите. Лененото семе осигурява качествен растителен протеин, от който тялото има нужда. В една чаена лъжичка ленено семе се съдържат около 2 грама протеин, което прави приемането на това семе прекрасен начин да добавите още от нужните белтъчини.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase