Снимка: Istock

Мазнините в тялото са необходимост. Те имат своята функция. Важно е да не допускаме мастната тъкан да се разраства и да се натрупва прекалено много, защото от това зависят редица здравословни състояния и заболявания. Затлъстяването е основен проблем в съвременното общество по цял свят. Намаляването на натрупаните мазнини е от съществено значение за подобряването на здравословното състояние и намаляването на риска от много заболявания.

Мазнините в тялото са различни видове. Разделят се условно на 5 вида. Според WebMD мазнините се делят на кафяви, бели, подкожни, висцеларни и коремни. Всеки вид от тези мазнини има две основни задачи – да съхранява енергия и да отделя метаболитно активни хормони.

Кафявата мазнина има за цел да стопли тялото. Тя е по-разпространена при слаби хора и деца, пише healthdigest.com.

Бялата мазнина има за задача да съхранява енергия и да отделя хормони. Когато е в излишни количества, хормоните от нея могат сериозно да засегнат ендокринния баланс в тялото.

Подкожната мазнина се намира непосредствено под кожата. Ако човек е с нормално тегло, тази мастна тъкан се наблюдава предимно по дупето и бедрата. При наднормено тегло количеството подкожна мазнина се натрупва и по други части на тялото.

Висцеларната мазнина се намира около органите в коремната кухина.

Коремната мазнина се намира около талията, както в предната ѝ част, така и в задната. Тя е комбинация от висцеларна и подкожна мазнина.

Висцеларната мазнина действа като отделен ендокринен орган, който освобождава хормони. Тези хормони задействат механизми, влияещи върху производството на холестерол чрез добавяне на мастни киселини в кръвта, според Harvard Health Publishing, цитиран от healthdigest.com. Прекалено голямото количество висцеларна мазнина може да е голям проблем за здравето.

С какви здравословни проблеми се свързва излишното количество висцеларна мазнина?

Висцеларната мазнина е сред най-опасните за здравето видове мазнини в човешкото тяло. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase