Снимка: Istock
fallback

Ако обичате да тренирате и да се движите редовно, за да поддържате фигурата и да подобрявате здравословното си състояние, заслужавате похвала. Редовните упражнения са изключително важна част от практиките за добро здраве и отлична форма. Те са начин не само да стимулирате метаболизма си и да отслабнете, но и да подобрите сърдечносъдовата функция, да намалите холестерола, да контролирате кръвната захар, да подобрите мозъчната функция.

Един от най-често срещаните проблеми при тренировките са болките в ставите. При допускане на някои грешки и при прекалено натоварване с времето хрущялът се износва, което причинява остеоартрит, според Livestrong.com. Ако тренировките се провеждат умерено, целесъобразно и не се допускат някои често срещани грешки, упражненията всъщност могат да предотвратят появата на остеоартрит. Това показват данните от проучване от 2019 година, публикувани в Osteoarthritis and Cartilage.

За да сте сигурни, че упражненията ви не вредят на ставите, постарайте се да не допускате следните грешки, които причиняват болка и увреждане на ставите.

1. Пропускате силовите тренировки.

Някои хора наблягат само на кардиото, защото смятат, че само с него се изгарят най-много калории, отслабва се и се поддържа добра форма. Това не е съвсем вярно, защото разнообразието от различни тренировки дава най-добри резултати в много насоки. Включването на упражнения с тежести и силови тренировки не само подобрява и ускорява метаболизма, но и развива силата и издръжливостта на мускулите. Добре развитата мускулатура предпазва хрущялите от износване и намалява болките в ставите.

2. Пропускате тренировките за мобилност.

Мобилността е от голямо значение за правилното функциониране и движение на ставите. Тези упражнения помагат за развиване на гъвкавостта, а тя е в основата на всяко движение, всяка тренировка. Колкото по-гъвкави са ставите, толкова по-малка е вероятността да пострада ставният хрущял и да се появи болка, износване, триене на кост в кост. Ако пропускате упражнения за развитие на мобилността, ставите ви може да се усещат сковани, да чувствате болка, да се появи възпаление, което да доведе до нараняване и износване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До 14 Herr Muller:

преди 2 години

Моето лично мнение специално за теб е тотално негативно. Трябва да си огромен тъпaнap за да пишеш коментар след коментар в подкрепа на мутрата Борисов и неговата шайка. Много си елементарен - нагласата за спортуване на една нация не се променя за няколко месеца, както повърхностно искаш да докажеш. А специално за теб - не знам за по-голяма личностна и морална деградация на някой, който подкрепя шайката-мафия, коята пропиля над 100 милиарда лева и прокуди над 850 хиляди човека.

10

Анонимен

преди 2 години

Прочетете няколко пъти простотиите на тъпанара от коментар 11 и след това не се чудете защо България е на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа.

9

До 12

преди 2 години

Значи баце, вместо да хабиш енергия да бягаш без да те гонят. Аз ти предлагам ела на село да копаш. Такъв як ще станеш, че тези лигльовци на ринга ще сгънеш на две без проблем. Вервай ми така е

fallback