Снимка: Istock

Акнето е едно изключително сложно заболяване. То може да се предизвика от редица фактори, които да са в различна комбинация при различните хора. Твърде индивидуалният му характер го прави много трудно за овладяване, потискане или пълно излекуване. Сред факторите, играещи роля за появата и усложнението на акнето са хормони, стрес, хранене, алергени в храната и въздуха, някои лекарства, козметика, гримове, активност на мастните жлези. Акнето може да се появи на всички възрасти.

Ако страдате от акне вероятно сте изпробвали всякакви начини да се справите с него. Едно от най-важните неща е да посетите лекар дерматолог, който да определи вида акне, от който страдате, за да ви препоръча правилната терапия и методи за третирането му.

Междувременно можете да опитате и някои от най-ефективните домашни методи за третиране на акне, които могат да помогнат да облекчите симптомите му.

1. Витамин А

Витамин А е много важен за кожата. Ретинолът, който е производен на витамин А елемент, може да помогне за успокояването на симптомите при акне. Той намалява възпалението и стимулира деленето на клетките, тяхната регенерация и допринася за възстановяване на кожата. Използва се за локално лечение на акне. Кремовете с ретинол или витамин А могат да помогнат за ускоряване на оздравителните процеси при акне. Консултирайте се с лекар преди да прилагате кремове с ретинол, въпреки че се предлагат без рецепта.

2. Алое вера

Натуралният гел от алое вера е дар от природата. Той има противовъзпалителни свойства, които успокояват кожата, намаляват раздразнението, зачервяването, не запушва порите. Алое има свойството да контролира секрецията на себум, като намалява омазняването – основа за запушване на порите и развитие на възпалителни огнища по кожата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase