Снимка: Istock

Традиционното брашно съдържа глутен. Благодарение на него то има своите характеристики на еластичност и пухкава мекота. За съжаление обаче, глутенът може да е неподходящ за някои хора поради редица здравословни причини. Обръщането към алтернативни видове брашна е опция, която може да ви помогне да не се отказвате от любимите си печива, десерти, тестени изделия, пица, паста.

За да подберете правилното брашно без глутен за дадена цел е важно да сте запознати с характеристиките на някои популярни алтернативни брашна. Така ще можете да приготвите успешно печива и десерти без те да имат прекалено натрапчив вкус, който не наподобява оригиналния. Понякога ще се налага да правите и смеси от няколко вида брашно, за да получите безглутеново брашно с желаните от вас характеристики и възможности за употреба.

Смесването на няколко вида брашно без глутен дава възможност да приготвите брашнена смес с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на захари и нишесте, което може да окаже влияние в здравословен план, имайки положителен ефект и в превенцията на затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол. Смесването не е лесна задача. според verywellfit.com, може да се наложи да допуснете поредица от грешки в опитите си, докато постигнете съвършенство в правилното съотношение от смеси за различни цели.

Едно от най-големите съображения е вкусът. Някои безглутенови брашна, като кокосовото и бадемовото например, са прекрасни заместители на универсалното брашно, но имат характерен вкус, който ги прави неподходящи за прилагане във всяка рецепта.

Кокосовото брашно има превъзходен вкус и чудесна текстура, но леко сладките му характеристики го правят неподходящо за универсален заместител на пшениченото брашно. То е най-подходящо за бисквити, сладкиши, сладки печива, но не и за тесто за пица например.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase