Снимка: Istock

Дишането е онова неволно действие, което извършваме, дори когато спим. Без кислород е невъзможно да живеем. Кислородът в кръвта, който циркулира в цялото ни тяло, поддържа всички клетки, органи и системи. Когато в кръвта има дефицит на кислород, тогава говорим за хипоксемия. Тя може да бъде внезапна или да се окаже хронична.

Кои са признаците, че в кръвта ни няма достатъчно кислород?

Усещане за слабост или световъртеж

Един от често срещаните признаци за ниско ниво на кислород в кръвта е настъпването на замаяност, усещане за липса на сила. Това може да се случи и когато ставате рязко, след продължително седене и не означава непременно, че кислородът в кръвта ви е в ниски количества. Обикновено неразположението отминава в рамките на минути.

Според западни специалисти, мускулът може да изразходва „гориво“ без кислород за ограничено време, но не може да се поддържа за неопределено време. Това означава, че хронично ниските нива на кислород ще причинят усещане за мускулна слабост, но и за недостиг на въздух.

Хронична умора или изтощение

Хроничната умора е ясен признак, че тялото ви най-вероятно не получава кислорода, от който се нуждае в кръвта. Разбира се има различни видове чувство на умора, но умората, свързана с хипоксемията, е хронична и сякаш няма край. Без правилния обмен на газове, тялото ни не може да получи кислорода, от който се нуждае.

С течение на времето се развиват ниски нива на кислород в кръвта, като това състояние е известно като хипоксемия. Недостигът на кислород се усеща като умора, която настъпва по-бързо, когато белите ни дробове не могат правилно да вдишват и издишват въздуха, обясняват специалисти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase