Снимка: istock

Лукът е зеленчук, който присъства в изключително богато разнообразие от рецепти. Той се консумира както суров в салати, така и в печени, варени, пържени ястия. Придава фантастичен сладникав вкус на ястията, особено ако се карамелизира. Лукът е зеленчук, който или обожавате, или мразите. Но за онези, които не го предпочитат трябва да споменем, че лукът във всичките му форми и в цялото му разнообразие има невероятни ползи за здравето. Заради тях заслужава специално място на трапезата.

Лукът съдържа активното вещество алицин. То се среща в кромид лука, чесъна, дивия лук, шалота, праза. Всички те имат страхотни ползи за здравето благодарение на алицина. Причините да не се колебаете да включите лук в следващата си рецепта са много. Ето три от най-важните от тях.
 
1. Лукът е полезен за сърдечносъдовата система.
 
Редовната консумация на лук има положително въздействие върху сърдечносъдовата система. Алицинът, който по структура е полифенол, вид антиоксидант, има противовъзпалителни въздействия върху сърдечносъдовата система. В различните видове лук се среща и друг полифенол – кверцетин. Той има свойството да понижава кръвното налягане, триглицеридите и холестерола. Ако те са в нормални граници, сърдечносъдовият риск е по-нисък. Най-висока концентрация на кверцетин имат видовете лук, оцветени в тъмни цветове, например червеният лук.
 
2. Лукът е богат на антиоксиданти, ценни за имунната система.
 
Антиоксидантите са важни не само за сърдечносъдовата, но и за имунната система. Те имат противовъзпалителни свойства, които подпомагат работата на имунната система. Борят се със свободните радикали, бактериите, микробите, вирусите и всички патогени, опитващи се да увредят клетките ви.
 
Всички ползи за здравето от лука вижте в Az-jenata.bg тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase