Снимка: Istock
fallback

Знаете ли какво е общото между семената от чиа, червеното зеле, куркумата? Това са едни от най-добрите храни, за които се счита, че помагат за намаляване на възпалението в тялото, които могат да доведат до редица заболявания, като рак, артрит, остеопороза, болест на Алцхаймер, диабет, сърдечни заболявания и други. Освен това, когато в организма ни се случват различни възпалителни процеси, това може да ускори и процеса на стареене на тялото ни.

Ето защо е важно как се храним и какви храни съставляват дневното ни меню. Вижте още няколко, които също действат противовъзпалително.

Папая

Екзотичният плод съдържа добри количества витамини С, Е и бета-каротин (провитамин А), които имат мощни антиоксидантни свойства. Консумацията на папая ни осигурява и ензими, които спомагат за подобряване на храносмилането и усвояването на протеини. Това са апаин и химопапаин, които помагат и за намаляване на възпалението.

Сини боровинки

Суперхрана за здраве и красота! Сините боровинки са богати на различни фитонутриенти, като флаваноли, антоцианини, хидроксиканелени киселини и други. Те функционират както като антиоксиданти, така и като противовъзпалителни съединения в организма.

Броколи

Вкусни и с малко калории, за броколите се смята, че съдържат противовъзпалителни и противоракови фитонутриенти като сулфорафан и кемпферол, които помагат за облекчаване на възпалението и оксидативния стрес, борба с алергиите и елиминиране на потенциално канцерогенни съединения. Консумацията им ни осигурява и витамин С, за който е известно, че също е мощен антиоксидант.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Reo

преди 2 години

Чувал съм че освен телесното възпаление лекуват и умственото предозиране.

2

Анонимен

преди 2 години

В тоя студ една шкембе чорба с чесън,лют пипер и оцет си е най-добре!А вие яжте папая...

1

Анонимен

преди 2 години

Тя и баба тъй ядеше само сини боровинки и папая, ама вече не живе на тоз свят...

fallback