Снимка: Istock

Всяка храна отделя киселина или основа, когато се усвоява, абсорбира и метаболизира в организма ни. Ако дадена храна отделя основа, то тя е алкална. Това се измерва с рН скала от 0 до 14, като за алкална се счита тази, която има pH над 7, а под нея се приема за кисела. Алкалните храни помагат на тялото ни да има повече енергия, действат противовъзпалително, спомагат за баланса на кръвното налягане, подобряват метаболизма, функцията на мозъка и други.

Добри примери за алкални храни са киви, моркови, магданоз, папая, лук, броколи, чушки, тиква, чесън, манго, авокадо, канела, люти чушки и други. Кои други може да добавите към ежедневното меню за повече здраве, вижте в следващите редове.

Зеленолистни зеленчуци

Такива са спанак, марули, къдраво зеле и други, които са богати на витамини А и К. Според западни проучвания, консумацията им помага за намаляване на възпалението при артрит. Витамин А укрепва имунитета, а витамин К също така намалява възпалението, както при артрит, така и при други възпалителни заболявания.

Костилкови плодове

Към тази група спадат сини сливи, праскови, кайсии, за които е известно, че са богати на антиоксиданти и консумацията им помага за намаляване на риска от хронични заболявания. Ако ще ги консумирате в сушен вид през есента и зимата, избирайте такива, които не са с добавена захар.

Лимони

Свежият лимон също е алкална храна. Как може да се възползвате от неговото алкализиращо действие? Може да добавяте лимонов сок в чаша вода, чай, да добавяте лимони към фреша, да го ползвате вместо оцет за овкусяване на салати, да се добавя към десерти и други. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase