Снимка: Istock

Въглехидратите са съществена и незаменима част от храненето. Те са един от основните източници на енергия за тялото. За да функционира правилно и за да осигури нужните енергийни ресурси, организмът се нуждае от захари, нишесте, фибри, всички от които са различни видове въглехидрати.

Всички въглехидрати се разграждат до захари по време на храносмилането и метаболизирането им, според Клиника Кливланд. Усвояването на някои от тези въглехидрати предизвиква по-висок скок в нивата на кръвната захар. В отговор на този процес се освобождават по-големи количества инсулин, което при инсулинова резистентност или диабет тип 2 може да доведе до неправилно обработване и усвояване на глюкозата.

И все пак, има един вид въглехидрати, които не предизвикват скок в нивата на кръвната захар. Това са фибрите.

Фибрите насърчават доброто здраве на червата, намаляват сърдечносъдовия риск, риска от диабет, лошия холестерол, заявява доктор Ейми Краник, диетолог пред everydayhealtth.com, цитирана и от healthdigest.com. Фибрите не изискват освобождаване на инсулин за обработката им. Така че те не въздействат като останалите въглехидрати, но въпреки това доставят на организма нужните вещества и енергия.

Защо е важно да добавите повече фибри към диетата?

Ако имате диабет тип 2, инсулинова резистентност, метаболитен синдром или просто искате да намалите захарите, включете повече фибри в храненето си.

Още по темата може да прочяетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase