Снимка: Istock

Колкото и да се пазите, не можете да избегнете настинките напълно. Около нас витаят стотици вируси. Почти невъзможно е да се скриете от тях. Човек боледува средно по 3 пъти годишно от някаква вирусна инфекция, най-често това са така наречените настинки, за които повечето хора не подозират, че са предизвикани от вирус.

Повечето настинки продължават между 3 и 5 дни. Обикновено протичат със запушен нос, болно гърло, дразнене, кашлица, температура. Преминават сравнително леко и без усложнения. При някои хора може да се наблюдава само леко неразположение, лека хрема или леко зачервено гърло без температура.

Проблемът е, че много хора допускат грешки, които могат да влошат настинката и да направят справянето с нея истинско предизвикателство за имунната система. Тя не е вездесъща и не може да се разчита само на нея в битката с вирусите и настинките. Грешките, които допускаме в ежедневието си могат да утежнят настинката, да предизвикат по-силни симптоми и да удължат процеса на възстановяване. Това смята доктор Тина Тан, специалист по инфекциозни болести в детската болница Ann & Robert Lurie в Чикаго, цитирана от realsimple.com.

Кои са грешките, които могат да направят настинката по-сериозна?

Не намалявате интензивността на тренировките си

Тренировките са част от здравословния начин на живот. Те стимулират процесите на имунната система, като ни правят по-устойчиви на атаките на вирусите и настинките. Когато обаче се разболеем идва момент, в който трябва да намалим интензитета на тренировките, а понякога да ги преустановим за известно време. Ако не го направим, имунната ни система страда, имунните защити падат и справянето с настинката става по-сложно за организма. Почивайте си, ако сте болни. Това е по-добрият избор.

Не си признавате, че сте болни

Една от най-често срещаните грешки е да не си признавате, че сте болни. Невзимането на навременни мерки за повишаване на имунитета и по-бързото оздравяване могат да влошат настинката. Докато отказвате да признаете, че сте болни, нещата може да се усложнят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

6

Бай Пешо

преди 1 година

Е та те хората, карат всичко на крак, защото има хора които трябва да се грижат за всичко, за да може други да си лежат. Работа в света има за всички, просто някой искат да лежат.

5

Анонимен

преди 1 година

До Ясно е!- Може пък и това да е целта на новия ресет? Те да поемат цивилизацията!

4

Ясно е!

преди 1 година

"Кои са грешките, които влошават настинката?",,,, Отговора е лесен: "ваксините" срещу ковид. Пропуснали сте последната новина от уважаваните Асошиайтед Прес, че учените са се видели в чудо защо след като в Африка нямат пари за елитни ваксини и ваксинацията им клони към нулата, а само гълтат хидроксихлорохин срещу малария, хич нямат проблемите на интелигентните европейци и красивите от САЩ?