Снимка: Pixabay
fallback
През последните години броят на пушачите в света постоянно намалява, съобщи Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС. ОТ организацията призоваха страните да засилят още повече мерките за контрол, за да се справят със смъртоносната зависимост към тютюна.
 
Нов доглад на СЗО посочва, че през 2020 г. около 1,30 млрд. души в света са употребявали тютюн, което е по-малко от 1,32 млрд. души две години по-рано.
 
Според доклада очакванията са, че до 2025 г. този брой ще намалее до 1,27 милиарда.
 
Докладът показва, че докато през 2000 г. почти една трета от световното население на възраст над 15 години е употребявало тютюневи изделия, през 2025 г. се очаква това да прави само около една пета от него.
 
"Много окуражаващо е, че всяка година все по-малко хора употребяват тютюн", заяви в изявление шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.
 
И добави още, че "все още имаме да извървим дълъг път, а тютюневите компании ще продължат да използват всички налични трикове, за да защитят гигантските печалби, които получават от продажбата на смъртоносните си стоки".
 
По данни на СЗО употребата на тютюн убива повече от 8 милиона души всяка година, от тях 1,2 милиона са непушачи, изложени на пасивно пушене.
 
В доклада се предупреждава, че годишният брой на смъртните случаи ще продължи да се покачва за известно време, дори когато употребата на тютюн намалее, "защото тютюнът убива бавно своите потребители и хората, изложени на неговите емисии".
 
Докладът приветства факта, че 60 държави вече са на път да намалят употребата на тютюн с 30% в периода 2010-2025 г.
 
СЗО изчисли, че инвестирането само на 1,68 долара на глава от населението всяка година в интервенции за отказване от тютюнопушене, като например предоставяне на съвети чрез текстови съобщения, може да помогне на 152 милиона потребители на тютюн да се откажат успешно от тютюнопушенето до 2030 г.
 
Данните от доклада не включват употребата на електронни цигари. В него се подчертава, че през миналата година 36,7% от всички мъже и 7,8% от жените в света все още са използвали тютюневи изделия. 38 милиона тийнейджъри на възраст между 13 и 15 години също са го правили.
 
Докладът сочи още, че Европа е регионът в света, в който най-много жени употребяват тютюневи изделия - цели 18%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

До Веселинъ 7112136860За сведение родът Вокил няма настоящ потомък, според Уикипедия. От някоя друга династия си се пръкнал най-вероятно.

25

do 12

преди 2 години

Какво точно не си чувал? Акцизите на цигарите се вдигат постоянно, та дано народонаселението се присети, че пушенето е смърт. СЗО постоянно вдигат патардия, че цигарите съкращават живота средно с 9 години (а за заклетите пушачи - средно с 13 години). Тютюнопушенето е едно от най-изследваните от медицинска гледна точка занимания и буквално заниманието с най-много натрупани ретроспективни данни по отношение на вреди. Трябва да си живял под камък, та да не си наясно какво си причиняваш с пушене...

24

Анонимен

преди 2 години

В 2021г. само еднокнижниците пушат.

fallback