Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между лука, горските плодове, доматите, спанака, зелените листни зеленчуци? Всички те благоприятстват здравето на сърцето и доброто кръвообращение. Лошото кръвообращение е често срещан проблем, причинен от редица състояния. Намаленият приток на кръв може да причини неразположения като мускулни крампи, изтръпване, храносмилателни проблеми, усещане за студ в ръцете или краката.

Ако в допълнение на тези неразположения усетим и други, е важно да се консултираме с лекар. Тъй като храната е в основата на доброто здраве, вижте кои храни подобряват кръвообращението.

Лют червен пипер

Той дължи пикантния си вкус на фитохимикал, наречен капсаицин. За него е известно, че насърчава притока на кръв към тъканите чрез понижаване на кръвното налягане и стимулиране на освобождаването на азотен оксид и други вазодилататори или съединения, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове. Според западни изследвания, лютият червен пипер подобрява кръвообращението, както и силата на кръвоносните съдове, намалявайки натрупването на плака в артериите.

Орехи

Вкусните ядки са богати на полезни съединения, като l-аргинин, алфа-липоева киселина и витамин Е, които стимулират производството на азотен оксид. За консумацията на орехи се смята, че може да намали кръвното налягане, да подобри функцията на кръвоносните съдове.

Нар

Сочният и сладък нар е особено богат на полифенолни антиоксиданти и нитрати, които са мощни вазодилататори. Според някои западни проучвания, консумацията на сок от нар, освен че ни доставя богат набор от антиоксиданти, може да подобри притока на кръв и оксигенацията на мускулната тъкан, което е добра новина за активните хора, които обичат да спортуват.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase