Спортният психолог Владимир Николов получи сертификат от Международната асоциация за спортни науки, който му дава възможност да изготвя ДНК-базирани тренировъчни режими. 
 
"В ДНК тренировъчния режим се крие персонализиран режим, основан на генетичния потенциал на всеки един човек. Процедурата е лесна. Човек получава своя генетичен екип у дома - взема натривка от бузата, изпраща я в лаборатория и оттам се прави секвениране на генома. След това този геном отива при специалистите, които анализираме определените генетични свойства", каза спортният психолог Владимир Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Храната е неизменно свързана с качеството на живота. Когато човек вкара в ритъм начина, по който се храни, и консумира храни, които пасват на неговия организъм, си осигурява по-добро качество на живот", добави събеседникът.
 
"Когато дойде генетичната проба, в нея има анализ на резултатите. Той показва дали човекът може да се повлияе по-добре от по-експлозивни тренировки или от такива, които са фокусирани върху издръжливост. На базата на резултатите се изготвя тренировъчна програма", уточни спортният психолог.
 
Николов изтъкна, че физиката и психиката са неразривно свързани.
 
"Когато човек тренира, е хубаво да погледне базите и на двете. Генетичното помага да се види потенциала на човек във физиологичен смисъл. А психологическото измерване на личностните характеристики ти показва как можеш да видиш базата на човек в психическо отношение. Може да видиш дали този човек е вътрешно или външно мотивиран", коментира експертът.
 
Има фактори, които са изключително важни - как се храним, дали тази храна пасва на организма, каква е психическата настройка, как психическата настройка може да повлияе на терена и как храненето може да повлияе на психическата настройка.
 
"От психологическа гледна точка, когато говорим за елитен спорт, най-важното е да се търсят маркерите на прегаряне. Можем да се научим да ги следим и да реагираме на тях превантивно. За любителския спорт е добре човек да наблюдава нивата си на мотивация", посъветва още Николов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

5

Bob

преди 3 месеца

И каква е цената...?

4

Анонимен

преди 3 месеца

беее, дайте си ДНКто и си платете дори за това, пък като им потрябва я бъбрек, а сърце със съвместимост с вас, ще знаят къде да го потърсят и да си го вземат... голи куки за наивници са всички тези"чудеса на науката"

3

Анонимен

преди 3 месеца

Ама и тоя ни качи горе на черешата май? Генетично секвентиране на целия геном не може да се направи в обикновена лаборатория. Освен да е грешка в превода? Може да се направи ДНК тест на отделни гени, не секвентиране на генома.